Rosenbullar

 
Ingredienser:
50 gram smör
5 deciliter mjölk
1 paket (50 gram) jäst
1 tesked salt
12-13 deciliter vetemjöl
och ett ägg till pensling

Du behöver:
Decilitermått
Teskedsmått
Kastrull
Visp
Bunke
Sax
Pensel

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull påsvag värme. Häll i mjölken och värm tills vätskan är fingervarm. Den ska varken kännas varm eller kall när du stopparner ett finger i den.

Smula nu ner jästen i en stor bunke. Häll i lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken, saltet och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en blank och slät deg. Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre lika stora delar. Rulla varje del till en knubbig längd och dela i 10 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg bullarna på plåten. Klipp ett kryss högst upp på varje bulle, och låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

När bullarna har jäst färdigt: Knäck ägget i en kopp och vispa lite snabbt men ordentligt med en visp. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter eller tills att dom har fått en brun färg. Låt dom svalna på galler utan bakduk.
Trackback
RSS 2.0